I foråret kom der et nyt produkt på hylderne i REMA 1000: Fuldkornssnacks! Disse fuldkornssnacks (læs: chips) bærer fuldkornslogo og nøglehulsmærke, der gør de strutter langt væk af sundhed. Måske mere end godt er?
Chips i forklædning
Det hele startede med jeg slog øjnene op under min indkøbstur i REMA 1000 da jeg så et chips-pose-lignende billede i butikkens tilbudsavis – forresten et mærkeligt navn til en avis med varer til hovedsageligt normalpris?! Jeg tænkte jeg måtte se nærmere lidt på og prøve produktet. De kostede jo ”kun” 12kr. for 100g - svarende til en kg. pris på 120 kr., hvilket er i samme leje som en dyr mørbrad, en luksus vin eller som en plade Marabou-chokolade!
Senere opdager jeg, at jeg er blevet ”snydt”. Det ikke er chips, men såkaldte ’snacks’ pakket i pose med samme design og udformning som en chips-pose og selve produktets navn er kun skrevet med mindre bogstaver.
Senere opdager jeg, at jeg er blevet ”snydt”. Det ikke er chips, men såkaldte ’snacks’ pakket i pose med samme design og udformning som en chips-pose og selve produktets navn er kun skrevet med mindre bogstaver.
![]() |
Bagside: Deklaration Fuldkornssnacks fra Rema 1000 |
![]() |
Forside: Fuldkornssnacks, havsalt & peber, Rema 1000 |
De såkaldte fuldkornssnacks er produceret i Slovakiet og indeholder blandt andet kartoffelflager og et par forskellige fibertyper, jeg aldrig har hørt om (!). Samtidig er ’snacks’-posen endnu et eksempel på halvfyldt emballage, hvor der derved bliver brugt ressourcer og heraf miljøspild til at transportere luft(!) rundt til butikkerne og videre hjem til forbrugerne. I dette tilfælde hele vejen fra Slovakiet!
Hvad siger kontrolmyndighederne aka. Fødevarestyrelsen mon?
Det der mest af alt vækkede min interesse og fik mig til at undre, var at ’snacks’-posen er deklareret med både nøglehulsmærke og stort fuldkornslogo. Det fordrede en mail med spørgsmål til Fødevarestyrelsen (FVST) om begrundelser og forudsætninger for hvordan indholdet kan mærkes som det gør:
OBS! For at få hele meningen af blog-indlægget med, så læs teksten på billederne af mails i det følgende.
Efter 14-dages svartid fik jeg respons tilbage...
Først og fremmest vil jeg mene, at det lægger det sig op ad vildledning og bondefangeri at kalde indholdet ’snacks’ frem for chips for tilsyneladende at kunne blive kategoriseret under en af de ovenstående fødevaregrupper. Tillige gør det det ikke nemmere at bevæggrunden for at varen kan blive Nøglehuls-deklareret, er at fuldkornssnacks ikke umiddelbart har en nærliggende fødevaregruppe at sammenligne sig med. Det vil derfor være svært at angive et sundere valg inden for en fødevaregruppe… som er IKKE-eksisterende?! – hvilket ellers netop er det overordnede formål med Nøglehulsmærket til at hjælpe forbrugerne.
Den del af befolkningen der i forvejen har svært ved at tyde sundhedsbudskaberne vil nu kunne sætte (endnu) et udvidet og forvrænget lighedstegn mellem frugt, frysepizza, havregryn og senest fuldkornssnacks, hvilke alle bærer Nøglehullet.
Her er også et reelt eksempel på at Nøglehullet ikke tager højde for hvad der spises i forbindelse med det nøglehulsmærkede måltid, i dette tilfælde fuldkornssnacks (læs stadig: chips). Her tænkes på den fede creme fraiche med dip samt slik og sodavand, der tages ned af hylden i samme håndevending til en ”sund” aften foran tv’et.
Samtidig stiller jeg ikke kun mig selv, men også endnu en gang Fødevarestyrelsen, spørgsmålet om hvad ’snacks’ har med ’knækbrød og skorper’ at gøre, som begrundelsen lyder i mailen? Samt jeg ønsker at høre argumentation for at posen kan deklareres med fuldkornslogoet?!
Her knap 3 måneder efter mangler jeg dog fortsat svar på dette…
Det væsentlige igen her, er at fuldkornssnacks ikke har en direkte produkt- eller fødevaregruppe de kan klassificeres jævnfør regler og bekendtgørelser for Fuldkornslogoet. Jeg finder det personligt betænkeligt at produktet kan bære fuldkornslogoet i forhold til de gældende, nedenstående kategorier. Læg mærke til forskellen fra kategorierne for Nøglehulsmærket, der er nævnt i først mail.
- Mel, gryn, ris
- Brød
- Knækbrød
- Morgenmadscerealier
- Pasta og nudler (uden fyld)
Det essentielle er om navn og mærkning kan forstås som en direkte opfyldning af et af De 8 Kostråd om at spise fuldkornsprodukter hver dag. Posen er deklareret med at indeholde 68g fuldkorn pr. 100g = 68% fuldkorn, bestående af fuldkornsmajsmel og –hvedemel. Det betyder at, i princippet vil anbefalingen om at indtage 75g fuldkorn om dagen blive opfyldt ved at spise en sådan pose + 2 spsk. havregryn om dagen.
Her er ”det gode spørgsmål” så om det også er det de officielle anbefalinger og instanser egentlig mener? Det vil i så fald sige det må være det nærmeste vi kan komme på ”sunde chips”!
Her er ”det gode spørgsmål” så om det også er det de officielle anbefalinger og instanser egentlig mener? Det vil i så fald sige det må være det nærmeste vi kan komme på ”sunde chips”!
Når ret skal være ret…
Der skal også lyde en lille petitesse men samtidig en påmindelse til REMA 1000 omkring lovgivningen: Når der deklareres med havsalt og peber (i dette tilfælde med STORE bogstaver på forsiden), skal ingredienslisten bagpå fortælle, hvor meget der indgår i produktet.
Hvad er der i vente?
Endeligt skal der falde en ros til REMA 1000 for at fremme folkesundheden ved at udvikle og nytænke ’nye’ fødevarer og fremme muligheden for at foretage et sundere valg – og for den sags skyld også for andre tiltag i REMA 1000 regi – men det må ske på et oplyst og lovgivningsmæssigt korrekt grundlag!
Posen med fuldkornssnack (eller chips i ny udgave) er ikke åbnet endnu, så smagen har jeg stadig til gode… Det kan være det måske er en historie for sig selv!?
For en god ordens skyld kan jeg også nævne, at jeg så sent som i denne uge, fortsat kunne se det beskrevne produkt, i nøjagtig samme udformning, på hylderne i min lokale REMA 1000. Ikke nok med det – der nu også kommet en ny variant med chili smag!
Kilder:
Fuldkornslogo
Nøglehullet
Se desuden links i mails
Kilder:
Fuldkornslogo
Nøglehullet
Se desuden links i mails